• Istorijat

 • Za uzgoj lipicanskih konja Ergela Kelebija registrovana je 1993. godine. U relativno kratkom periodu od dvadeset godina rada, na Ergeli Kelebija uzgajan je veliki broj kvalitetnih grla koja su našla svoje mesto u prvoj matičnoj knjizi Ergele Kelebija.
  Ergela se nalazi u Srbiji, 500m od srpsko-mađarskog graničnog prelaza  Kelebija-Tompa, u selu Kelebija, 11km od Subotice. Preduzeće „Interšped” iz Subotice, na inicijativu generalnog direktora Milenka Aleksića, 1993. godine kupuje zemljište površine 2ha, na kojem gradi dva nova objekta: glavnu štalu za smeštaj dvanaest grla i lauf štalu sa ispustom i tri boksa.
  Prva grla su stigla 1. XI 1993. godine: pastuv Maestoso Jadranka XX  K 1985 i kobile Thais  XXVI  L.1976  i Thais  XIX L.1982 
  Matična grla su nabavljena od privatnika, vlasnika lipicanskih grla, koja su odgajana na ergelama bivše Jugoslavije: u Lipici, Đakovu, Vučjaku, Karađorđevu i Lipiku.
  Danas je to jedan impresivan kompleks koji se prostire na 20ha uređenog prostora. Tu je nekoliko objekata u panonskom stilu, među cvetnim lejama, zelenilom i dugim drvoredima. Moderno opremljene štale, boksovi, korali, takmičarski teren i prostrani pašnjaci čine pravi raj, kako za posetioce, tako i za stanovnike ergele - konje!

 • Cilj

  Cilj Ergele Kelebija je uzgoj konja za zaprežni sport i za dresurno jahanje. Ergela Kelebija od 1995. godine učestvuje na smotrama i takmičenjima zaprega na kojima prezentira lipicanere sa Kelebije. U saradnji sa Udruženjem odgajivača konja lipicanske rase Srbije, od 2006. godine na Ergeli Kelebija održava se licenciranje pastuva pod nazivom „ŠAMPIONAT PASTUVA“. Pravo učešća imaju sva muška grla lipicanske rase iz Srbije starosti od 4 godine. U okviru Ergele aktivan je Konjički klub „FAVORY” u čijem sklopu se nalazi škola jahanja. Organizovano se održavaju individualni i grupni časovi za početnike i za iskusne jahače.

 • Lif

  Ergela Kelebija je i jedan od osnivača Udruženja odgajivača lipicanske rase konja Jugoslavije, koja je osnovana 1996. godine u Beogradu.
  Ta institucija je na generalnoj skupštini LIF-a (LIPIZZAN INTERNATIONALFEDERATION) 1996. godine (Lipica, Slovenija) primljena kao posmatrač. Po raspadu Jugoslavije, Udruženje odgajivača lipicanske rase konja Jugoslavije, menja svoj naziv u Udruženje odgajivača lipicanske rase konja Srbije.
  U toku Generalne skupštine LIF-a 2004. godine (Lipica, Slovenija) Udruženje odgajivača lipicanske rase konja Srbije, zajedno sa državnom ergelom Karađorđevo, prihvaćeno je kao punopravni član LIF-a. (izuzev Lipičkih konja i njihovih potomaka). Generalna skupština LIF-a održana je na Kelebiji od 15. do 17. Juna 2007. godine u prostorijama Vile Majur. Drugog dana, članovi skupštine obišli su Ergelu Kelebija i prisustvovali prezentaciji matičnih grla, nakon čega su izneli pozitivno mišljenje o lipicaneru uzgajanom na Kelebiji.

 • Pošaljite

  sugestiju, pohvalu, kritiku...

  Prijavi se

 • Naredni događaji

 • Mar

  03

  Karneval sa konjima

  Lovasfarsang és télbúcsúztató

  Apr

  19

  Stiže zeka na ergelu

  Nuszi a ménesben ( Húsvéti gyerekprogramok)

  Apr

  26

  VASKRS-Stiže zeka na ergelu

  HuvsétoLÓ

 • Najnoviji članci